PETROVCA  is een heel arm dorp in Moldavië. Er wonen heel veel gedeeltelijk verlamde mensen. Dit is een gevolg van de Tsjernobylramp. Velen kunnen daardoor niet werken en kunnen heel moeilijk rondkomen.
Er is nooit gas aangelegd in Petrovca. De mensen stoken in huis een houtkachel. De meeste huizen zijn niet aangesloten op een waterleiding en hebben nog een waterput.
Anatol heeft bij de kerk een douche gemaakt. Daar kunnen de mensen douchen. Sommige mensen durven anders de kerk niet in te gaan, vies als ze zijn zonder douche.

Enkele van de mensen die we bezochten en spullen gaven zijn:
Nicolai, een jongetje van 11 jaar. Hij is verlamd aan zijn benen en een arm. Wij was erg blij met de cadeautjes en een opblaasstoeltje waar hij precies goed in kon zitten.
Nadea, (foto boven) een vrouw die halfzijdig verlamd is en incontinent. Haar man heeft een kunstbeen en kan haar niet goed verzorgen. De hele vloer was nat van de urine en haar matras was doorweekt. We hebben haar incontinentiemateriaal gegeven en een nieuwe matras.
Een weduwe van 60 jaar, gedeeltelijk verlamd, met haar kleinzoon Petrica van 12 jaar. Zijn ouders waren naar het buitenland gegaan om geld te verdienen. In het huis was het een puinhoop. Petrica hielp waar hij kan, maar hij is nog maar 12. We hebben met haar gebeden en daar werd ze rustig van. Daarna hebben we haar eten gegeven.

Bedelaars

Anatol gaat regelmatig naar de bedelaars in Chi?in?u. Ze zitten op de trappen van de metro. Hij brengt hen het goede nieuws uit de Bijbel: dat Jezus hun redder wil zijn. Hij wil hen ook regelmatig eten gaan brengen.

Wij hebben dat gedaan met hem toen we er waren. We hebben alle bedelaars uitgenodigd om te komen eten in een cafetaria. Het viel voor velen van hen niet mee om er te komen, ze zijn vaak ziek, blind of verlamd.

Politie en gevangenis

In een gevangenis aan 90 ambtenaren en politiemensen willen wij eten brengen en het evangelie brengen.
Op de foto rechts ziet u Bas en Bart Mijnster met Anatol in de gevangenis. Ze brengen fruit voor de gevangenen. Die krijgen diet nooit.

Pastorale en ondersteunende zorg voor gehandicapte kinderen en hun ouders.