Projecten2018-09-24T14:58:14+00:00

Kindertehuis in Drochia

In Drochia is een kindertehuis met 250 kinderen. Dit is een kindertehuis ioor noodzakelijke opvang van achtergelaten kinderen. Er wordt nauwelijks geld in gestopt. Kinderen worden in Moldavië aan hun lot overgelaten.

De buitenkant van de oude kazerne waar de kinderen zijn ondergebracht is grauw, saai en afgebrokkeld. De speeltuin voor 250 kinderen bestaat uit wat metalen stangen en een glijbaantje. Binnen is alles versleten en donker. Hoe hoger je in het gebouw komt zoveel te meer stank. Er liggen acht kinderen op een kamer. Niemand heeft een eigen plekje. We zagen kinderen met grauwe sombere gezichtjes.
De omstandigheden zijn erbarmelijk. Het gebouw is in slechte staat.

De santitaire voorzieningen zijn vreselijk. Alle wc-potten (als je ze zo kunt noemen) moeten vervangen worden.
Water is er soms niet. Dan kunnen de kinderen zich niet eens wassen.

Ook was er geen servies. De kinderen kunnen niet van borden eten.
Toen wij er waren had Anatol voor ons een paar bordjes gekocht, zodat wij konden eten. De kinderen zagen wij niet eten.
Inmiddels heeft Anatol met geld van VHM schaaltjes gekocht voor het tehuis (zie foto).

Ze krijgen er wel onderwijs. Aan de muren hangen spreuken van Moldavische communistische en atheïstische denkers uit vroeger tijd. Bijvoorbeeld: Geef een kind goed onderwijs wat het belangrijkst is voor zijn toekomst. Tot onze vreugde geeft Anatol nu lessen uit Gods Woord.

Het ergste is dat de hoogst noodzakelijke levensbehoeften niet aanwezig zijn.
Het mooiste is dat de mensen uitkijken naar Anatol die een goede boodschap heeft in hun grauwe en uitzichtloze bestaan.

Wij willen de kinderen regelmatig van fruit en voedzaam eten voorzien. Ook willen we de gezinnen die de kinderen in vakanties opvangen eten brengen. Het is prachtig dat zij de kinderen een goede tijd willen bezorgen!

Petrovca

Petrovca is een heel arm dorp in Moldavië. Er wonen heel veel gedeeltelijk verlamde mensen. Dit is een gevolg van de Tsjernobylramp. Velen kunnen daardoor niet werken en kunnen heel moeilijk rondkomen.
Er is nooit gas aangelegd in Petrovca. De mensen stoken in huis een houtkachel. De meeste huizen zijn niet aangesloten op een waterleiding en hebben nog een waterput.
Anatol heeft bij de kerk een douche gemaakt. Daar kunnen de mensen douchen. Sommige mensen durven anders de kerk niet in te gaan, vies als ze zijn zonder douche.

Enkele van de mensen die we bezochten en spullen gaven zijn:
Nicolai, een jongetje van 11 jaar. Hij is verlamd aan zijn benen en een arm. Wij was erg blij met de cadeautjes en een opblaasstoeltje waar hij precies goed in kon zitten.
Nadea, (foto boven) een vrouw die halfzijdig verlamd is en incontinent. Haar man heeft een kunstbeen en kan haar niet goed verzorgen. De hele vloer was nat van de urine en haar matras was doorweekt. We hebben haar incontinentiemateriaal gegeven en een nieuwe matras.
Een weduwe van 60 jaar, gedeeltelijk verlamd, met haar kleinzoon Petrica van 12 jaar. Zijn ouders waren naar het buitenland gegaan om geld te verdienen. In het huis was het een puinhoop. Petrica hielp waar hij kan, maar hij is nog maar 12. We hebben met haar gebeden en daar werd ze rustig van. Daarna hebben we haar eten gegeven.

Bedelaars

Anatol gaat regelmatig naar de bedelaars in Chi?in?u. Ze zitten op de trappen van de metro. Hij brengt hen het goede nieuws uit de Bijbel: dat Jezus hun redder wil zijn. Hij wil hen ook regelmatig eten gaan brengen.

Wij hebben dat gedaan met hem toen we er waren. We hebben alle bedelaars uitgenodigd om te komen eten in een cafetaria. Het viel voor velen van hen niet mee om er te komen, ze zijn vaak ziek, blind of verlamd.

Politie en gevangenis

In een gevangenis aan 90 ambtenaren en politiemensen willen wij eten brengen en het evangelie brengen.
Op de foto rechts ziet u Bas en Bart Mijnster met Anatol in de gevangenis. Ze brengen fruit voor de gevangenen. Die krijgen diet nooit.

Pastorale en ondersteunende zorg voor gehandicapte kinderen en hun ouders.