Petrovca

Petrovca is een heel arm dorp in Moldaviė.Nadea Er wonen heel veel gedeeltelijk verlamde mensen. Dit is een gevolg van de Tsjernobylramp. Velen kunnen daardoor niet werken en kunnen heel moeilijk rondkomen.
Er is nooit gas aangelegd in Petrovca. De mensen stoken in huis een houtkachel. De meeste huizen zijn niet aangesloten op een waterleiding en hebben nog een waterput.
Anatol heeft bij de kerk een douche gemaakt. Daar kunnen de mensen douchen. Sommige mensen durven anders de kerk niet in te gaan, vies als ze zijn zonder douche.

 

Enkele van de mensen die we bezochten en spullen gaven zijn:

 

Nicolai, een jongetje van 11 jaar. Hij is verlamd aan zijn benen en een arm. Wij was erg blij met de cadeautjes en een opblaasstoeltje waar hij precies goed in kon zitten.
MatrasNadea, (foto rechts boven) een vrouw die halfzijdig verlamd is en incontinent. Haar man heeft een kunstbeen en kan haar niet goed verzorgen. De hele vloer was nat van de urine en haar matras was doorweekt. We hebben haar incontinentiemateriaal gegeven en een nieuwe matras.
Een weduwe van 60 jaar, gedeeltelijk verlamd, met haar kleinzoon Petrica van 12 jaar. Zijn ouders waren naar het buitenland gegaan om geld te verdienen. In het huis was het een puinhoop. Petrica hielp waar hij kan, maar hij is nog maar 12. We hebben met haar gebeden en daar werd ze rustig van. Daarna hebben we haar eten gegeven.

 

Dit zijn maar een paar mensen van de velen die wij bezocht hebben.

 

Anatol brengt regelmatig eten en andere dingen die ze nodig hebben bij hen.